Simptome in boala cerebrovasculara
Manifestarile in boala cerebrovasculara sunt diferite si depind in mare parte de portiunea din creier care este afectata:
- cefalee severa;
- pierderea vederii sau imagini dublate;
- probleme in mentinerea echilibrului;
- delir;
- paralizie pe o parte a corpului sau doar pe o parte a fetei;
- modificari senzoriale pe o parte a corpului sau a fetei;
- articularea deficitara a cuvintelor - disartrie;
- pierderea partiala sau totala a capacitatii de a vorbi si de a intelege limbajul articulat - afazie;
- lesin.
Cum poti recunoaste un accident vascular cerebral?
Metoda FAST este simpla, dar de mare ajutor, recunoasterea simptomelor specifice poate face diferenta dintre viata si moarte
- F - face = fata - cand incerci sa zambesti o parte a fetei se lasa;
- A - arms = brate - cand vrei sa ridici bratele, unul va fi mai jos sau nu il poti ridica deloc;
- S - speech = vorbire - incerci sa vorbesti si nu poti sau confunzi cuvintele;
- T - time = timp - suna la urgenta imediat daca sesizezi oricare dintre aceste semne. Este bine ca toata lumea sa stie si sa recunoasca semnele pentru a suna la urgenta cand constati ca o persoana din preajma se confrunta cu deficientele descrise.
Optiuni de tratament in boala cerebrovasculara
Tratamentul se va concentra pe imbunatatirea fluxului de sange cu oxigen spre creier. Pentru aceasta specialistul are la dispozitie mai multe optiuni de ingrijire, in functie de manifestarile specifice si de rezultatul analizelor efectuate.
Tratament medicamentos
Odata stabilizata, persoana afectata va primi tratament medicamentos menit sa mentina tensiunea arteriala sau sa o readuca la un nivel normal.
Este posibil ca medicul sa prescrie anticoagulante cu rol in diluarea sangelui, pentru a nu se forma cheaguri, dar si medicamente cu ajutorul carora sa fie redus colesterolul sau glicemia .
Tratament chirurgical
Cand boala cerebrovasculara a actionat puternic asupra organismului, impactul sau este uneori temperat chirurgical. Problema blocajului inregistrat la nivelul vaselor de sange poate fi solutionata cu interventie chirurgicala.
Specialistul are la dispozitie cateva tehnici pentru fiecare situatie.
Acesta poate recurge la angioplastie carotidiana pentru a deschide artera blocata sau la endarterectomie carotidiana pentru indepartarea placii formate intr-un vas de sange.
Uneori poate fi vorba de trombectomie mecanica directionata de cateter, pentru aspirarea unui cheag de sange format, alteori este necesara introducerea unui tub sau stent carotidian pentru a tine deschisa artera carotida si pentru asigurarea unui flux sangvin constant.
Reabilitare dupa boala cerebrovasculara
Tratamentul medicamentos sau cel chirurgical sunt esentiale si vitale de aplicat in minutele imediat urmatoare evenimentului.
Cu toate eforturile, insa, cand o boala cerebrovasculara a alterat functia creierului pot fi necesare si alte terapii in reabilitare.
Persoanele care dezvolta convulsii dupa un accident cerebral vascular au nevoie de tratament special, deoarece se poate ajunge la convulsii cronice ce duc la alte complicatii severe.
Terapia fizica - fizioterapie sau kinetoterapie, terapia ocupationala, exercitii speciale de logopedie atunci cand vorbirea este afectata, dar si tratament psihoterapeutic pot fi variante de lucru pentru redobandirea mobilitatii si recuperarea partiala a abilitatilor avute anterior evenimentului.
Boala cerebrovasculara afecteaza diferit oamenii si rezultatele asupra organismului sunt variate.
Ajutorul medical de urgenta este vital pentru a preveni instalarea dizabilitatilor majore sau a decesului. Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare.