062001930
  medpresa@gmail.com

Stenoza spinala cervicala este ingustarea canalului spinal la nivelul gatului. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se gaseste maduva spinarii.

Maduva spinarii este alcatuita din fascicule de nervi care strabat canalul spinal de la baza creierului pana in zona lombara inferioara.

Acesti nervi sunt responsabili de sensibilitatea si mobilitatea teritoriilor pe care le inerveaza. In stenoza spinala cervicala, canalul spinal se ingusteaza si poate comprima radacinile nervilor in locul unde parasesc maduva spinarii sau poate irita chiar maduva spinarii.

Primele 7 vertebre ale coloanei vertebrale, care se intind de la baza craniului pana in zona toracica superioara, formeaza segmentul cervical al coloanei vertebrale sau coloana cervicala.

Compresiunea nervilor si maduvei spinarii in canalul spinal cervical pot produce tulburari functionale la nivelul maduvei spinarii, rigiditate, durere si amorteli (parestezii) la nivelul gatului, membrelor superioare si inferioare. Stenoza spinala cervicala poate fi invalidanta daca este lezata maduva spinarii.

Cauze

Stenoza spinala cervicala este produsa frecvent de modificarile formei canalului spinal si apare, de obicei, la persoane de peste 50 ani. Datorita varstei, se produc ingrosari ale tesuturilor care fac legatura intre oase (ligamente), distructii ale tesuturilor care invelesc oasele (cartilagii) si cresteri excesive ale extremitatilor osoase la nivelul articulatiilor. Toate aceste modificari pot duce la ingustarea canalului spinal (stenoza spinala).

Simptome

Multe persoane cu varste peste 50 ani prezinta ingustari ale canalului spinal dar, cu toate acestea, nu prezinta simptome. Stenoza spinala cervicala nu produce simptome pana cand maduva spinarii sau nervii nu sunt comprimati. Simptomele apar treptat intr-o perioada lunga de timp si includ:

  • rigiditate, durere sau amorteli la nivelul gatului, umerilor, bratelor, mainilor sau membrelor inferioare
  • tulburari de echilibru
  • impiedicarea sau tarsirea picioarelor in timpul mersului.

Diagnostic

Diagnosticul stenozei spinale cervicale se bazeaza pe simptomele relatate de pacient si pe examinarea fizica a acestuia. Este necesar ca pacientul sa ii spuna medicului daca miscarile gatului produc durere, amorteli sau slabiciune. Daca este suspectata o stenoza spinala cervicala, medicul va recurge la investigatii paraclinice pentru a confirma diagnosticul si a depista cauza bolii.

Investigatii

Investigatiile paraclinice cele mai utile sunt radiografia, rezonanta magnetica nucleara si computer tomografia. Pe baza rezultatelor acestor investigatii si a analizelor de sange, medicul va elimina alte boli care pot produce manifestari asemanatoare, cum sunt: scleroza multipla, scleroza laterala amiotrofica si deficitul de vitamina B12.

Tratament

Tratament - Generalitati

In stenoza spinala cervicala usoara sau moderata simptomele pot fi controlate cu medicamente impotriva durerii, exercitii fizice pentru mentinerea tonusului si flexibilitatii si terapie fizica. Specialistul in terapie fizica poate recomanda purtarea unui guler pentru a sustine gatul. Daca simptomele sunt severe, slabiciunea musculara progreseaza sau investigatiile paraclinice arata compresiuni la nivelul maduvei spinarii sau nervilor, este indicata interventia chirurgicala pentru decomprimare.

Tratament chirurgical

Stenoza spinala cervicala poate produce uneori, probleme serioase la nivelul sistemului nervos cum sunt pierderea fortei musculare la nivelul membrelor superioare si inferioare. Daca simptomatologia nu se remite sub tratament medicamentos ci se agraveaza este necesara interventia chirurgicala de decompresiune.

Operatia se numeste laminectonie decompresiva. Ea presupune indepartarea unor fragmente din discul intervertebral, vertebra sau tesutul care preseaza radacina nervoasa. Apoi vertebrele sunt fixate chirurgical intre ele pentru a stabiliza coloana.

sursa

Sindromul cerebelos este o afectiune a sistemului nervos central care consta in afectarea cerebelului.
Rigiditatea, lentoarea si adesea tremorul care sunt caracteristici clasice ale bolii Parkinson
Cefaleea incadreaza toate durerile si algiile localizate la nivelul extremitatii cefalice.
Accidentul vascular cerebral se produce atunci cand o artera ce alimenteaza cu sange oxigenat o anumita zona a creierului se sparge