062001930
  medpresa@gmail.com

Criza miastenică

Caută în termenii maladiilor neurologice
Începe cu Conține Termen Exact
Termenul Definiția
Criza miastenică

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Criza miastenică este o urgență medicală ce poate apărea în contextul miasteniei gravis, reprezentând exacerbarea și generalizarea slăbiciunii musculare, aceasta cuprinzând inclusiv musculatura respiratorie, cu apariția insuficienței respiratorii, în acest caz, pacientul necesitând susținerea funcției respiratorii prin intubație și ventilație mecanică.

Miastenia gravis este o afecțiune autoimună, caracterizată de prezența în organism a unor autoanticorpi care împiedică transmiterea impulsului nervos către musculatura striată, determinând incapacitatea acestora de a funcționa.

myasthenic crisis

Autoanticorpii formați în cadrul miasteniei gravis se așază pe receptorii pentru acetilcolină de la nivel postsinaptic, blocând astfel funcționalitatea joncțiunii neuromusculare.

SEMNE ȘI SIMPTOME

Criza miastenică debutează, de cele mai multe ori, cu generalizarea slăbiciunii muscular. Insuficiența respiratorie din cadrul crizei miastenice apare odată cu afectarea musculaturii bulbar  și a celei respiratorii .

Dispneea și slăbiciunea musculară generalizată sunt manifestările care preced criza miastenică, implicit insuficiența respiratorie care survine ulterior. Cu toate acestea, este foarte important de menționat că nu orice persoană diagnosticată cu miastenia gravis care prezintă dispnee este în criză, de aceea, anamneza și examenul fizic sunt esențiale pentru punerea corectă a diagnosticului de criză miastenică.

DIAGNOSTIC

Diagnosticul de criză miastenică include îndeplinirea a două criterii:

1. Evaluare cardiopulmonară amănunțită în vederea excluderii oricărui alt proces activ care să determine apariția dispneei, implicit insuficienței respiratorii (radiografie cardiopulmonară, ultrasonografie, electrocardiografie, angiografie)

2. Dovada agravării manifestărilor miasteniei gravis (intensificarea/generalizarea slăbiciunii musculare).

De asemenea, confirmarea diagnosticului de criză miastenică/miastenia gravis se poate face cu ajutorul testului gheții – la pacienții cu ptoză palpebrală datorată bolii, aplicarea unei pungi cu gheață peste ochiul pacientului poate ameliora dimensiunile fantei palpebrale (pacientul poate „deschide” mai bine ochiul.

TRATAMENT

Tratamentul standard al crizei miastenice și exacerbărilor miasteniei gravis include:

  • Internarea într-o secție de Terapie Intensivă
  • Monitorizarea funcției respiratorii
  • Anticolinesterazice (piridostigmină) - sunt necesare precauții în ceea ce privește administrarea de anticolinesterazice, deoarece o doză prea mare poate declanșa criza colinergică.
  • Intubarea pacienților cu insuficiență respiratorie
  • Plasmafereză și administrarea de imunoglobuline intravenos
  • Terapie imunomodulatoare cu corticosteroizi în doză mare
Accesări: 116