062001930
  medpresa@gmail.com

Boala Charcot-Marie-Tooth apare sub mai multe forme.

Se crede că există două tipuri principale de boală Charcot-Marie-Tooth: fie axonale, în care se produc daune la axonul nervilor; fie demielinizante, determinând deteriorarea învelișului de mielină care protejează axonul sau nucleul nervului.

Cu toate acestea, în cadrul acestei clasificări largi există mai multe tipuri definite.

Cercetătorii au descoperit peste 80 de gene care cauzează boala Charcot-Marie-Tooth și, prin urmare, din punct de vedere tehnic, fiecare genă afectată duce la propriul său „tip”.

Aici, enumerăm cele mai frecvente tipuri de boală Charcot-Marie-Tooth cu care oamenii sunt diagnosticați:

CMT X – mai frecvent la bărbați decât la femei

 • CMT 1 – teaca de mielină se descompune încet – cel mai frecvent (aproximativ 30% din cazuri)
 • CMT 2 – un tip mai puțin frecvent și de obicei mai puțin sever decât CMT 1, cauzat de defecte ale axonului. Pacienții au mai puțină dizabilitate și pierdere senzorială decât persoanele cu CMT1
 • CMT 3 – acest tip rar este, de asemenea, cunoscut sub numele de sindrom Dejerine-Sottas. Afectarea tecii de mielină provoacă simptome severe care se dezvoltă de obicei în primii ani în copilărie
 • CMT 4 – similar cu CMT 3 prin faptul că este destul de rar și afectează teaca de mielină, acest tip se dezvoltă în copilărie și poate provoca dizabilități progresive, unele persoane devenind incapabile să meargă

Simptomele bolii Charcot-Marie-Tooth

Aici, sugerăm simptome comune ale bolii Charcot-Marie-Tooth și semne timpurii care pot fi observate.

Toți cei cu o formă de boală Charcot-Marie-Tooth își vor exprima starea în mod diferit, în funcție de cauzele ce determină boala Charcot-Marie-Tooth.

Uneori, un copil poate fi diagnosticat accidental, părinții lui neștiind că are această afecțiune. Uneori acesta nu prezintă niciun simptom sau prezintă doar câteva semne ale bolii Charcot-Marie-Tooth. Se crede că mulți oameni cu simptome ușoare ale bolii Charcot-Marie-Tooth pot trăi fără diagnostic sau tratament, ceea ce confirmă severitatea diferită a afecțiunii.

Simptomele comune care se pot dezvolta de-a lungul vieții includ:

 • Pierderea masei musculare și a forței
 • Lipsa senzației în anumite zone ale corpului
 • Picioare neobișnuite, adică arc înalt, picior plat sau degetele de la picioare în ciocan
 • Glezne slabe
 • Circulație slabă la nivelul extremităților, ceea ce duce la mâini și picioare reci
 • Picioare de formă neobișnuită din cauza atrofiei musculare
 • Oboseală
 • Tremur (agitare incontrolabilă)
 • Scolioză (curbură anormală a coloanei vertebrale)
 • Dificultăți de vorbire și de înghițire (disfagie)
 • Durere neuropatică
 • Dureri musculo-scheletice
 • Probleme de mobilitate

IMPORTANT! Dacă credeți că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră prezentați oricare dintre simptomele bolii Charcot-Marie-Tooth enumerate aici, este important să nu intrați în panică, ci să vă vizitați medicul de familie pentru a discuta mai departe. Simptomele pe care le aveți pot fi rezultatul altor factori sau condiții minore de sănătate.

Dacă vă vizitați medicul de familie, este posibil să vă pună multe întrebări despre simptomele dvs. și să efectueze un examen fizic pentru a căuta slăbiciune musculară sau semne vizibile, cum ar fi un aspect anormal al picioarelor.

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că este posibil să aveți această afecțiune, următorul pas către un diagnostic confirmat al bolii Charcot-Marie-Tooth este să vă supuneți testelor neurologice și este probabil să fiți direcționat la medicul neurolog.

Trăind cu boala Charcot-Marie-Tooth

Mulți oameni cărora li s-a pus diagnosticul de boală Charcot-Marie-Tooth sunt capabili să ducă o viață plină și activă.

Aflarea faptului că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți boala Charcot-Marie-Tooth poate fi dificil de conștientizat și este posibil să aveți nevoie de ceva timp pentru a vă împăca cu ideea acestei afecțiuni.

Toată lumea experimentează Charcot-Marie-Tooth diferit în funcție de simptomele prezente și de modul în care acestea afectează viața de zi cu zi.

Dacă sunteți o persoană tânără cu un diagnostic Charcot-Marie-Tooth sau părinte, este posibil să aveți o serie de emoții și preocupări cu privire la viitor.

Dacă aveți nevoie de asistență pentru dvs. sau pentru a afla mai multe despre cum vă puteți sprijini copilul în ceea ce privește educația, beneficiile sau găsirea unui grup de sprijin, www.asociatiaCMT.ro este o organizație caritabilă dedicată persoanelor cu dizabilități, secundare diagnosticului de Charcot-Marie-Tooth.

Care sunt obiectivele intervenției chirurgicale pentru cei cu o deformare cavovarus?

Există modalități de a trata boala Charcot-Marie-Tooth, astfel încât o persoană cu această afecțiune să poată trăi bine.

În prezent, nu există nici un remediu pentru afecțiune, dar cercetările privind modul în care apare și se dezvoltă boala, precum și potențialele terapii de modificare a bolii continuă.

Tratamentul pentru boala Charcot-Marie-Tooth este probabil să fie orchestrată de un neurolog, dar este posibil să implice multe alte specialități și profesioniști din domeniul sănătății.

De exemplu, un kinetoterapeut vă poate ajuta cu gestionarea oricăror probleme fizice sau de mișcare pe care le întâmpinați. Aceștia sunt experți în gestionarea problemelor care afectează mușchii și articulațiile, așa că, dacă CMT determină o persoană să aibă dificultăți la mers, ei pot oferi soluții care vă pot ajuta. Aceștia pot prescrie un ajutor pentru mers, o serie de exerciții de întărire și pot manipula manual zonele corpului care provoacă tensiune, durere sau rigiditate, cu ajutorul masajului și a unor tehnici similare.

Unele persoane cu boala Charcot-Marie-Tooth vor experimenta un anumit nivel de durere într-un anumit stadiu în timpul progresului stării lor.

Durerea provine uneori din deteriorarea nervilor sau apare deoarece mușchii au devenit mai slabi. Unii oameni consideră că aceste modificări fizice cauzează durere și tulburări în alte zone ale corpului, deoarece este obișnuit ca organismul să adapteze modul în care se mișcă, pentru a compensa slăbiciunea din anumite zone.

Durerea poate fi gestionată cu medicamente și puteți fi direcționat la o clinică de terapia durerii. Cu toate acestea, nivelul de durere este diferit pentru fiecare persoană cu CMT si fiecare va descrie o experiență diferită.

Există alte tratamente potențiale ale bolii Charcot-Marie-Tooth, cum ar fi terapia logopedică, dacă afecțiunea provoacă unele probleme de vorbire sau de înghițire și terapia ocupațională, care analizează modurile în care o persoană își poate adapta sarcinile zilnice (cu sau fără echipamente special concepute) pentru a o ajuta să trăiască bine.

Opțiunile de tratament pentru boala Charcot-Marie-Tooth pot include, de asemenea, chirurgia ortopedică, cel mai frecvent a piciorului. Chirurgia poate fi o opțiune dacă picioarele tale sunt afectate în mod special și dacă acest lucru îți afectează mobilitatea și calitatea vieții. Există multe forme de intervenții chirurgicale pentru a corecta varietatea amplă de deformări și probleme fizice secundare CMT.

Tratamente pentru boala Charcot-Marie-Tooth

Aceste picioare sunt rigide, cu absorbție redusă a șocurilor. Nu vrem să le facem mai rigide prin artrodeze, dacă putem să evităm acest lucru. În schimb, vrem să păstrăm mișcarea și să obținem un picior care să fie plat pe sol cu ​​o tracțiune musculară echilibrată. Pacienții cu CMT sunt în general sănătoși și tolerează foarte bine intervenția chirurgicală.

Facem aceste operații cu anestezie generală și un bloc nervos regional care asigură ameliorarea durerii post-operatorie timp de 24-72 de ore.

piciorul-charcot-marie-tooth-3

În mod obișnuit, ”pene de os” sunt îndepărtate de pe călcâi și de pe degetul mare al piciorului pentru a crea un picior plat. Mușchiul peroneu lung este transferat în mușchiul peroneu brevis slab pentru a stabiliza glezna, iar mușchiul tibial posterior este adus de la o parte a piciorului la cealaltă, pentru a ajuta la ridicarea gleznei. Țesuturile strânse sunt slăbite, țesuturile largi sunt strânse, iar degetele de la picioare sunt îndreptate pentru a se potrivi într-un pantof.

sursa

Articole medicale