Cum recunoști un AVC. Medicii indică patru semne la care să fii atent.
Unele dintre simptome pot fi ușor confundate cu alte boli.
Accidentele vasculare cerebrale sunt a doua cauză principală de deces și a treia cauză principală de dizabilitate din lume. Informația provine dintr-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății.
Unele dintre simptomele AVC-ului pot fi ușor confundate cu alte boli, astfel că este esențial să cunoaștem semnele principale.
În 2015, 6,2 milioane de oameni au murit din cauza unui accident vascular cerebral, potrivit OMS. Accidentul vascular cerebral, care este depășit doar de boala ischemică a inimii, se află pe locul doi în sondajul organizației privind primele 10 cauze de deces la nivel mondial.
AVC-ul, moarte bruscă a celulelor din creier
Potrivit OMS, un accident vascular cerebral este moartea bruscă a unor celule cerebrale din cauza lipsei de oxigen.
Acesta apare atunci când fluxul de sânge către creier este întrerupt prin blocarea sau ruptura unei artere din creier.
Când vine vorba de detectarea accidentelor vasculare cerebrale și de obținerea de ajutor, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Acest lucru se datorează faptului că tratamentul imediat poate face diferența între viață și moarte sau diferența dintre o recuperare completă și o dizabilitate pe termen lung.
AVC-ul, semne
Pentru a identifica simptomele unui accident vascular cerebral, Asociația Americană de Accident Vascular Cerebral (ASA) recomandă efectuarea unei evaluări F.A.S.T., căutând semne de cădere a feței (F), slăbiciune a brațului (A), dificultăți de vorbire (S). Dacă observați toate acestea, este momentul (T) să sunați la serviciile de urgență.
Cele mai multe cazuri de accident vascular cerebral pot fi identificate doar cu acest test.
Fața căzută, semn al AVC-ului
Prima etapă a F.A.S.T. este să observați dacă una dintre fețe este căzută.
Rugați persoana să zâmbească.
Dacă observați că zâmbetul persoanei este inegal sau dezechilibrat sau persoana în cauză simte slăbiciune în brațe atunci acesta poate fi semnul unui AVC.
Slăbiciunea brațului, alt semn al AVC-ului
Slăbiciunea brațului poate fi un alt semn al AVC-ului. Dacă un braț este mai jos decât celălalt sau persoana nu poate să-și ridice unul dintre brațe poate indica probleme.
Dificultatea de vorbire, semn comun al AVC-ului
Dacă persoana are dificultăți în a spune o propoziție simplă, vorbește cu greutate, este cazul să apelați serviciile de urgență.
Potrivit ASA, dacă cineva prezintă oricare dintre aceste simptome, chiar și dacă acestea dispar, sunați la serviciile de urgență și spuneți-le că ar putea fi vorba de un accident vascular cerebral.
Timpul, esențial
Timpul este extrem de important și ajutorul trebuie solicitat urgent chiar dacă nu sunteți sigur dacă simptomele sunt ale unui accident vascular cerebral. Organizația dezvăluie că alte simptome pot apărea separat sau în combinație cu semnele F.A.S.T.
AVC-ul, două tipuri
Alte simptome care pot apărea sunt amorțeala bruscă sau slăbiciunea în față, braț sau picior. Mai ales pe o singură parte a corpului. Problemele de mers, amețelile, pierderea echilibrului sau a coordonării pot fi alte simptome ale unui accident vascular cerebral.
Există două variații ale accidentului vascular cerebral: accident vascular cerebral ischemic și accident vascular cerebral hemoragic.
Accident vascular cerebral ischemic.
Acesta este tipul cel mai frecvent de accident vascular cerebral, afectând aproximativ 80% din pacienți. Această variantă de accident vascular cerebral este cauzată de lipsa de aport de sânge la creier.
În cadrul acestei variante de accident vascular cerebral există și accidentul ischemic tranzitoriu (AIT), care se caracterizează prin blocarea trecătoare a unei vene de sânge. Anumite comportamente și stări clinice pot contribui la acest tip de accident vascular cerebral, inclusiv tensiunea arterială crescută, obezitatea, colesterolul ridicat, istoricul familial de boli de inimă sau diabet, abuzul de alcool și fumatul.
Accident vascular cerebral hemoragic.
Acest tip de accident vascular cerebral este cel mai puțin comun. Apare atunci când există o ruptură a unui vas de sânge în interiorul craniului unei persoane. Principalul factor cauzal al acestui tip de accident vascular cerebral este hipertensiunea arterială, care slăbește arterele creierului, făcându-le mai susceptibile la ruptură.
AVC-ul, factori de risc
Factorii de risc includ:
- obezitatea,
- abuzul de alcool,
- fumatul,
- stresul
- și adoptarea unui stil de viață sedentar.
Cazurile de accident vascular cerebral sunt mai frecvente la adulții peste 65 de ani. Sarcina și utilizarea contraceptivelor pot crește riscul bolii la femei. La examinarea clinică, un medic va pune întrebări despre simptomele pacientului și va verifica dacă acestea sunt continue.
Medicul va dori, de asemenea, să afle despre orice medicamente pe care le ia pacientul, precum și istoricul familial de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Prin intermediul unui test de sânge, este posibil să se determine timpul de coagulare a sângelui, precum și nivelul de zahăr prezent în acesta și dacă componentele chimice ale sângelui sunt în dezechilibru.
Un angiogram al creierului arată arterele creierului și gâtului și permite detectarea oricărui fel de schimbări. Cu ajutorul unei ecografii a arterei carotide, este posibil să se verifice interiorul arterelor pentru acumularea de plăci grase și dacă fluxul sanguin este normal sau nu. Prin acest examen, medicul va vedea imagini detaliate ale inimii.
Examenul arată dacă există cheaguri care ar fi putut eventual să se deplaseze către creier, provocând un accident vascular cerebral.