062001930
  medpresa@gmail.com

Craniectomia reprezinta o interventie chirurgicala majora, in cadrul careia un medic neurochirurg indeparteaza o portiune din craniu pentru a avea acces la tesutul cerebral.

In timpul craniectomiei, craniul pacientului nu este inlocuit, ci doar indepartat. Este nevoie de o interventie ulterioara de cranioplastie pentru a reface calota osoasa.

Motivele pentru care craniectomia poate fi necesara includ presiunea intracraniana crescuta, edemul cerebral sau hemoragia intracerebrala.

Acestea fiind probleme urgente cu potential amenintator de viata, craniectomia se realizeaza de cele mai multe ori in regim de urgenta si poarta numele de craniectomie de decompresie.

Indicatii

Craniectomia reprezinta tratamentul neurochirurgical temporar al urmatoarelor afectiuni:

Edem cerebral. Celulele cerebrale se tumefiaza, se umplu de lichid si creste volumul cerebral.

Hipertensiune intracraniana. Edemul, tumorile, lichidul in exces vor avea ca si consecinta hipertensiunea intracraniana.

Intrucat cutia craniana nu este o cavitate expandabila, orice crestere anormala in volum a creierului va induce probleme, deficite neurologice si afectiuni cu potential amenintator de viata.

Hemoragie intracerebrala sau orice alt lichid prezent in exces in tesutul cerebral (ex: lichidul cefalo-rahidian)

Cauze

Cauzele ce duc la aceste 3 situatii sunt, cel mai adesea:

Traumatismul cranio-cerebral, ce survine in contexte foarte variate: accident rutier, caderi de la inaltime, lovituri, convulsii etc

Accidentul vascular cerebral sau AVC: acestea poate fi de natura ischemica (se opreste fluxul intr-o artera cerebrala) sau de natura hemoragica (se rup structuri vasculare cerebrale)

Un tromb in vasele craniene

Hematomul subdural, epidural sau intraparenchimatos

Inainte de procedura

Avand in vedere ca aceasta interventie este de regula o operatie de urgenta, pregatirea inainte de aceasta este minima si se realizeaza doar de catre personalul medical calificat.

Inainte de interventia propriu-zisa, echipa medicala va realiza un scurt examen obiectiv, analize complete de sange si teste imagistice specifice precum RMN sau CT cranian.

Este de asemenea recomandat sa nu mancati cu cel putin 8 ore inainte de operatie.

In cazul in care craniectomia nu se realizeaza de urgenta, medicul neurochirurg va va spune daca trebuie sa intrerupeti o anumita medicatie cum sunt anticoagulantele inainte de interventie, precum si ce medicamente trebuie sa luati.

In timpul procedurii

Inainte de interventie, un medic anestezist va va consulta si va administra medicatie anestezica si antialgica, astfel incat veti fi adormit si nu veti simti durere in timpul craniectomiei.

Exista si situatii in care craniectomia se realizeaza cu pacientul treaz, insa mai rar.

Odata ce ajungeti in sala de operatii, medicul neurochirurg va respecta urmatorii pasi operatori:

1. Va va rade parul si va curata zona in care trebuie realizate inciziile

2. Va face o incizie la piele, urmand sa avanseze si sa disece muschii sau orice alt tesut ce se interpune, pana cand este expus osul cutiei craniene

3. Cu ajutorul unui dispozitiv special se vor face mici gauri in craniu, urmand sa se "uneasca" prin taierea tesutului osos

4. Odata expus creierul, medicul va trata afectiunea pentru care a fost nevoie de craniectomie

5. Portiunea deschisa de craniu va fi acoperita cu materiale sterile speciale, dupa care tesuturile sunt suturate si repozitionate. Cutia craniana nu este inlocuita in cadrul aceleiasi operatii.

Intreaga operatie dureaza, de regula, intre 3 si 5 ore in functie de motivul acesteia si de eventualele complicatii intraoperatorii.

Dupa procedura

Dupa craniectomie veti fi mutat intr-un salon de reanimare din cadrul sectiei de terapie intensiva. Echipa medicala va va verifica functiile vitale si va monitoriza trezirea din anestezie.

Intrucat va exista o portiune de craniu lipsa, veti fi nevoit sa purtati o casca speciala care sa va apere de orice traumatism cerebral.

Odihna este esentiala in urma unei astfel de interventii.

Portiunea de craniu indepartata va fi reaplicata si suturata in cadrul unei alte operatii, numita cranioplastie, pe care medicul o programeaza cand este posibil.

Se pot utiliza si materiale biosintetice sau de metal.

Incercati sa tineti mereu capul deasupra nievulului patului si sa nu depuneti efort in plus.

Beneficii

Craniectomia este deseori singura interventie ce poate salva viata pacientului cu simptome de hipertensiune intracraniana si fenomene de "angajare" care presupun oprirea respiratiei si a functiei cardiace.

Astfel craniectomia va preveni leziunile cerebrale permanente si complicatiile amenintatoare de viata.

In ceea ce priveste rata de succes, aceasta depinde de numerosi factori ce nu tin neaparat de interventia propriu-zisa.

Exista sansa ca pacientii sa nu se recupereze complet si sa ramana cu deficite neurologice variabile, in special in cazurile severe sau care nu au beneficiat de interventie in cel mai scurt timp posibil.

Riscuri si complicatii

Fiind vorba despre o interventie neurochirurgicala, riscurile exista intotdeauna.

Acestea pot aparea in timpul operatiei sau dupa si includ:

  • Hemoragia
  • Hernierea amigdalelor cerebeloase
  • Persistenta hipertensiunii intracraniene
  • Leziuni cerebrale
  • Infectii
  • Convulsii
  • Modificari de comportament
  • Coma

Desi aceste complicatii pot fi fatale, riscurile neefectuarii craniectomiei atunci cand este necesara sunt si mai mari.

Medicul neurochirurg va analiza cu atentie raportul riscuri-beneficii si va va informa pe dumneavoastra sau pe apartinatori inainte, pentru a stii la ce efecte secundare va puteti astepta.

Recuperare si prognostic

Timpul de recuperare in urma unei craniectomii depinde de cauza de fond si de cat de extinsa a fost operatia, dar si de starea generala de sanatate a pacientului.

In medie craniul se poate vindeca in 1-2 luni, insa reabilitarea neurologica este de lunga durata, pana la cativa ani.

Recuperarea se extinde de asemenea si din cauza celei de a doua interventii, cranioplastia.

Exista sanse ca intoarcerea la activitatile anterioare sa nu fie posibila niciodata in intregime, intrucat multe activitati va vor fi interzise de catre medicul neurochirurg.

Imediat dupa interventie evitati sa:

  • Mergeti singur, fara ajutor
  • Ridicati greutati
  • Conduceti
  • Faceti multe lucruri manual
  • Faceti sport

Pe baza consulturilor si testelor imagistice de control, medicul neurochirurg va va spune exact ce puteti face si ce nu, in continuare si pe termen lung.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Oricand dupa interventie, chiar si dupa perioade lungi, pot aparea complicatii.

Apelati de urgenta la ajutor medical, chiar si inafara consulturilor programate, daca observati:

  • Febra
  • Durere severa sau tumefiere in regiunea operata
  • Modificari ale functiilor cognitive, modificari de comportament sau de stare
  • Convulsii
  • Dificultati de respiratie
  • Orice alt semn ce va ingrijoreaza
Concluzie

Craniectomia este interventia neruochirurgicala necesara in cateva situatii ce evolueaza cu hipertensiune intracraniana.

Aceasta se realizeaza de cele mai multe ori in regim de urgenta si impune anumite riscuri, insa beneficiile sunt de cele mai multe ori mai mari.

Medicul neurochirurg si echipa sa sunt cei care se vor ocupa de dumneavoastra inclusiv dupa interventie, pe perioade lungi in care va fi necesara recuperarea neurologica.

sursa

Durerile de cap afectează jumătate dintre oameni cel puţin o dată pe lună.
Testul Ceasului poate arăta dacă o persoană prezintă declin cognitiv, oferind astfel un instrument util specialiștilor pentru a interveni înainte ca demența Alzheimer să se ...
Ce trebuie făcut și ce nu în cazul unei crize de epilepsie. În România, oficial, 190.000 de oameni suferă de această afecțiune.
Voi face demență? Este o întrebare obișnuită pe care și-o pun persoanele cu insuficiență cognitivă ușoară (MCI), o tulburare ușoară - dar notabilă - a memoriei și a abilităților ...