Paralizia in somn este un subiect care a pornit de la latura oculta, la una ce a preocupat chiar si demonologii dar si latura care este in apanajul psihologiei sau neuro-psihiatriei deoarece paralizia in somn era considerata ca fiind o patologie psihiatrica.
Insa tot in aceasta discutie a intervenit si latura de studiere a visului sau a somnului.
Fazele somnului:
In perioada de 24 de ore se considera a fi necesare 8 ore de somn odihnitor sau profund pentru un repaus adecvat de la activitatea din faza activa a unui individ. In parcursul unui somn persoana trece prin aproximativ 4-6 faze repetitive sau cicluri de somn.
Fiecare ciclu are o durata de o ora jumatate maxim 2 ore si pot fi studiate pe o diagrama medicala.
❦ In stadiul primar se trece de la faza de veghe (in care persoana este treaza) si se trece in faza de somn in care apare relaxarea generala, in aceasta faza organismul uman trece la o adaptabilitate pentru starea de somn, adica o scadere a frecventei cardiace, o scadere a tensiunii arteriale si o incetinire a intregului cumul de functii de simt, deoarece organismul se axeaza mai mult pe starea vegetativa in care se incepe procesul de refacere tisulara si de relaxare a intregului complex de organe si sisteme pentru ca si acestea sa aiba o perioada de repaus, desi majoritatea organelor isi incetinesc activitatea dar nu si-o opresc complet.
❦ In stadiul secundar se trece de la somnul aparent la somnul profund si acum abia starea de relaxare-somn devine profunda (somnul adanc).
❦ In stadiul trei si patru se va trece la faza Delta, adica faza in care chiar se produce odihna propriu-zisa.
❦ Stadiul cinci si sase reprezinta faza REM (Rapid Eye Movement) aceasta inseamna ca exista aceasta miscare accentuata a ochiilor si o relaxare a muschilor dar se accelereaza respiratia. Toate aceste faze din cadrul complexului REM este perioada in care se si fixeaza memoriile cumulate peste zi.
Alternanta de faze DELTA si cele REM are loc repetitiv si alternant pe tot parcursul noptii.
Deoarece memoriile si informatiile se cumuleaza pe parcursul zilei dar fixarea propriu-zisa pe un termen lung se va produce in faza REM din cadrul somnului.
In prima perioada a somnului fazele DELTA sunt prelungite in comparatie cu cele REM, dar pe parcursul restului de ore de odihna se vor reduce ca durata cele DELTA si vor fi prelungite cele REM ajungand ca in ultima perioada a noptii fazele DELTA sa dispara complet si sa ramana doar fazele REM.
Cand apare paralizia in somn?
Paralizia in somn are doar doua perioade de aparitie si aceasta poate sa insemne ori debutul perioadei de somn ori perioada in care se termina somnul si se revine la starea de veghe, adica cel mai uzual la primele ore ale diminetii.
In functie de perioada raportata la inceputul sau finalul perioadei de somn, si paralizia in somn are doua denumiri diferite, precum hipnagogica adica atunci cand paralizia apare la inceputul perioadei de odihna.
Iar in cazul in care apare la perioada in care se revine la starea de veghe aceasta se numeste hipnopompa.
In cazul paraliziei hipnagogica aceasta este mai rara ca si frecventa din simplul motiv ca este mai greu depistabila de catre persoana, deoarece odata ce se trece de la starea de veghe la starea de somn, persoana inca nu va fi atat de constienta ca se trece la perioada de somn, dar daca inca ramane intre somn si realitate adica intr-o stare de cvasi-constienta atunci este posibil sa observe simptomele de paralizie in somn.