062001930
  medpresa@gmail.com
Scleroza multiplă

Copii, tineri, adulţi, bătrâni, femei și bărbaţi, bogaţi și săraci, indiferent de categorie, toți sunt ţinta Sclerozei Multiple - o boală autoimună care afectează sistemul nervos, cu urmări precum pierderea vederii, amorţeală, durere etc.

Ce reprezintă Scleroza Multiplă?

Este o maladie autoimună a sistemului nervos central care afectează populația preponderent tânără (20 - 40 ani).

Chiar dacă este cea mai frecventă maladie neurologică întâlnită la adulții tineri, originea problemei nu este sistemul nervos, ci sistemul imun. Disfuncția sistemului imun interferă cu funcționarea sistemului nervos al organismului, rezultând în simptome caracteristice Sclerozei Multiple.

Cum se produce leziunea?

Sistemul imun care este o rețea complexă de glande, țesuturi și celule migratoare – sunt linia de apărare în lupta cu infecțiile provocate de viruși, bacterii și alți “dușmani”. Când se confruntă cu o infecție, sistemul imun încearcă să neutralizeze “invadatorul” străin și să vă readucă organismul la starea de sănătate.

Însă, pentru ca să funcționeze corect, sistemul dvs. imun trebuie să distingă între partea bună (celulele, țesuturile și organele care nu sunt afectate) și partea rea (virusul, bacteria sau orice alt compus care nu are același material genetic ca dvs.).

Precum un rege care în bătălie nu-și recunoaște oastea sa, astfel reacționează sistemul imun, rezultatul fiind distrugerea propriilor celule și țesuturi (sănătoase). Acesta este mecanismul prin care și alte patologii autoimune se dezvoltă (artrita reumatoidă, miastenia gravis, diabetul zaharat de tip I, etc.).

afectiuni neurologice

În Scleroză Multiplă, inflamația care apare în timpul unei acutizări (numit și atac sau exacerbare) dereglează bariera dintre sânge și țesutul creierului (bariera hemato-encefalică), permițând celulelor imune să pătrundă în sistemul nervos central. Astfel, substanțele toxice sunt eliberate în sistem, care cresc inflamația și rezultă în distrugerea mielinei (învelișul care înconjoară o celulă nervoasă din creier și măduva spinării). Celulele numite astrocite migrează către locul acestei leziuni și formează o “cicatrice” (de aici si numele de «scleroză multiplă», care înseamnă cicatrici multiple). Respectiv, în dependență de localizarea acestora, apar simptomele specifice.

Procesul natural de «reparație» al organismului

Organismul are o capacitate naturală de a-și vindeca careva din leziunile produse de Scleroza Multiplă. De exemplu, vindecarea parțială apare după fiecare exacerbare de Scleroză Multiplă. Inflamația care apare, duce la formarea edemului - adică acumulării de lichid în locul mielinei lezate (similar edemului format în cazul unei traume la gleznă, spre exemplu). Acesta comprimă segmentele neuronilor acoperite cu mielină și astfel e blocată transmiterea semnalelor nervoase. Odată cu dispariția edemului și inflamației, când acutizarea se termină, o parte din celulele nervoase se decomprimă și sunt capabile să funcționeze normal din nou.

Dacă fibra nervoasă a fost distrusă și s-a format cicatrice, vindecarea este mult mai dificilă. Din păcate, medicii nu au găsit o cale să repare neuronii lezați sau să înlăture cicatricile. Însă, continuă studiile și cercetările, iar una din soluții ar putea fi celulele stem.

Care sunt cauzele posibile ale Sclerozei Multiple?

Virusul sau bacteria desinestătător nu pot provoca leziuni. Atunci, ce influențează pro - SM? Dieta, mediul înconjurător?

Răspunsul este: o combinație de factori de genul: rasă, etnie, amplasarea geografică, moștenirea genetică care interacționează cu un factor infecțios și stimulează procesul autoimun. Aceasta înseamnă că atunci când o persoană cu predispoziție genetică pentru Scleroză Multiplă întâlnește factori favorizanți din mediul înconjurător, sistemul său autoimun reacționează exagerat și declanșează procesul autoimun.

Întrebarea de ce unii oameni suferă de Scleroză Multiplă și alții nu, rămâne a fi încă un mister.

Deci:

  1. Genul. Scleroza Multiplă este de 3 ori mai întâlnită la femei decât la bărbați. Oricum, înainte de instalarea pubertății, băieții sunt mai predispuși să facă Scleroză Multiplă. Bărbații tind să dezvolte patologia la o vârstă mai tardivă decât femeile;
  2. Etnia. Scleroza Multiplă este mai comună în ordinea următoare: între caucazieni de descendență nord-europeană, afro-americani și hispanici, asiatici, africani, inuiți;
  3. Amplasarea geografică. Cu cât mai departe locuiți de la ecuator, cu atât aveți șanse mai mari să fiți “atinși” de maladie, din cauza expunerii joase la soare și insuficiența vitaminei D;
  4. Genetica. Aproximativ 20% de oameni cu Scleroză Multiplă au o rudă apropiată sau depărtată care suferă de Scleroză Multiplă. Dacă un geamăn identic dezvoltă Scleroză Multiplă, riscul pentru celălalt geaman este de circa 30% (ceea ce demonstrează că maladia nu este moștenită direct);
  5. Stilul de viață. Timpul petrecut afară, la aer liber, la expunerea razelor solare și respectiv metabolismul vitamieni D, dieta cu pește, stoparea fumatului ajută unui risc mai scăzut de Scleroză Multiplă.

Există 4 tipuri de Scleroză Multiplă. Cum facem diferența între ele?

  • Recurent - remitentă (RR). Scleroza Multiplă începe sub această formă în 85% de cazuri. Este caracterizată de perioade imprevizibile de atacuri (sau înrăutățiri) urmate de remisiuni (perioade de acalmie, stare de bine, fără semne clinice noi). O remisiune poate fi completă (persoana se poate întoarce la starea de înainte de atac), sau parțială (careva simptome pot rămâne permanent);
  • Secundar - progresivă (SP). În aproximativ 10 ani, jumătate din cei diagnosticați cu tipul RR se transformă în SP, caracterizat de o evoluție stabil-progresivă a dizabilității fără de oricare remisie;
  • Primar - progresivă (PP). La 10% din pacienți, Scleroza Multiplă progreasează chiar de la început, fără remisiuni sau pauze;
  • Progresiv - recidivantă. Un număr foarte mic de pacienți sunt diagnosticați inițial cu SP sau PP, însă dezvoltă mai apoi careva remisiuni.

Care sunt posibilile simptome?

Simptomele timpurii ale Sclerozei Multiple:

  • Vedere încetoșată sau dublă;
  • Probleme de gândire;
  • Neindemânare sau lipsă de coordonare;
  • Pierderea echilibrului;
  • Amorțeală;
  • Furnicături;
  • Slabiciune într-un braț sau picior.

Nu există două persoane care să manifeste aceleași simptome ale Sclerozei Multiple. Este posibil să aveți un singur simptom și să treacă o perioadă lungă de timp până să observați altele. Dar, pentru unele persoane, simptomele se înrăutățesc în câteva săptămâni sau luni.

Simptomele comune ale Sclerozei Multiple:

scleroza multipla

Senzații anormale. Persoanele care suferă de Scleroză Multiplă spun că simt prezența unor "ace" în corp. De asemenea, acestea prezintă amorțeală, senzație de mâncărime, arsuri, junghiuri sau dureri puternice. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu Scleroză Multiplă au aceste simptome. Din fericire, ele pot fi gestionate sau tratate.

Probleme ale vezicii urinare. Aproximativ 8 din 10 oameni au probleme ale vezicii urinare, dar acestea pot fi tratate. Urinarea frecventă și constipația sunt simptome comune ale afecțiunii.

Dificultăți ale mersului. Scleroza Multiplă poate provoca slăbiciune musculară sau spasme, ceea ce face mersul pe jos mult mai dificil. Problemele de echilibru și picioarele amorțite îngreunează mersul.

Amețeli. Este normal ca persoanele care suferă de Scleroză Multiplă să se simtă amețiți, dar nu vor avea vertij și nu vor avea impresia că se învârte camera.

Oboseala. Aproximativ 8 din 10 persoane se simt foarte obosite. Sentimentul de oboseală apare, în mod normal, în jurul prânzului și provoacă slăbiciune musculară și somnolență, neavând nicio legătură cu efortul depus.

Spasme musculare. Acestea afectează, de obicei, mușchii picioarelor. Pentru aproximativ 40% dintre cei afectați, spasmele musculare sunt un simptom timpuriu al bolii. În Scleroza Multiplă Progresivă, spasmele musculare afectează 6 din 10 persoane.

Dificultăți sexuale. Atât femeile, cât și bărbații afectați de Scleroză Multiplă sunt mai puțin receptivi la atingere și au un apetit sexual redus.

Probleme de vorbire. Uneori, Scleroza Multiplă poate cauza pauze în vorbire. În stadiile mai avansate ale bolii, unele persoane dezvoltă și probleme de înghițire.

Probleme de gândire. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu Scleroză Multiplă au probleme de concentrare. Cu toate acestea, Scleroza Multiplă nu afectează intelectul, capacitatea de a citi sau de a înțelege o conversație.

Tremurături. Tremurăturile pot fi minore, dar, în unele cazuri, pot afecta activitatea de zi cu zi a persoanei afectate.

Probleme de vedere. Vederea îngreunată se află, în majoritatea cazurilor, printre primele simptome ale bolii. Aceasta afectează, de obicei, un singur ochi. Vederea devine neclară, gri sau cu un loc întunecat în centru.

 

Ce este important să facem când ne adresăm medicului?

Capacitatea unui neurolog de a construi puzzle-ul este datorat în mare parte de informația pe care o primește de la dvs. Așa că, la prima vizită nu uitați de toate investigațiile și testele de laborator pe care le-ați efectuat și pregătiți-vă să fiți întrebat de acuzele dvs. din trecut și la momentul actual, istoricul familial, locurile în care ați călătorit, cât de des utilizați alcool sau medicamente și alte substanțe.

De exemplu, să presupunem că pacientul X se plânge de slăbiciune și amorțeală în jumătatea corpului lui stâng cu o săptămână în urmă. Aducându-și aminte de perioada de adolescență, pacientul a suferit atunci un episod de vedere prin ceață care a durat câteva zile. Aceasta este important, luate împreună pot ajuta medicul dvs. spre diagnosticul corect.

scleroza multipla

La ce investigații ați putea fi supus?

  1. Rezonanța Magnetică Nucleară a creierului și/sau măduvei spinării cu contrast;
  2. Testul potențialelor evocate (vizuale, auditive, senzitive);
  3. Puncția lombară pentru extragerea unei mostre de lichid cefalorahidian și a o examina;
  4. Teste de sânge.

Care sunt specialiștii de la care trebuie să solicitați ajutor?

  • Neurologul,
  • Reabilitologul,
  • Logopedul,
  • Oftalmologul,
  • Urologul,
  • Psihologul,
  • Psihiatristul,
  • Specialiștii în consiliere profesională.
Nu ezitati să consultați medicul neurolog în vederea stabilirii unui diagnostic corect și tratament adecvat!

Dr. Mariana LUȚA, medic neurolog adulți
Cabinet Medical ”DOCTOR COROPCEANU”

Dacă te confrunți cu sindromul de tunel carpian, cu siguranță știi deja cât de frustrantă poate fi această boală neurologică.
Demența nu este o afecțiune în sine, ci un cumul de simptome ce afectează memoria și capacitatea de gândire.
Tulburarea de echilibru nu este doar o problemă izolată a coordonării sau a mersului.
Mulți oameni suferă de dureri de cap doar pe o parte a capului.