062001930
  medpresa@gmail.com
În Republica Moldova un rezident este foarte prost remunerat. Deși este o situație caracteristică pentru toate domeniile de la noi, la ei situația e mai rea. Un rezident, ca pe viitor să devină un bun specialist, el are nevoie de materiale informative, care nu le poți găsi doar pe internet.

Recent am fost la un seminar în străinătate, toți rezidenții de acolo aveau o carte, care eu de abia mi-am permis-o, pentru că costa 300 de dolari, dar ce să mai vorbim de studenții noștri.

De asemenea, ei au nevoie să cunoască o limbă străină și să participe la congrese internaționale, pentru că așa se pot forma ca buni specialiști. Pentru aceasta însă le trebuie bani, de aceea sunt de acord ca aceștia să primească un salariu, măcar de două sau trei ori mai mare decât bursa pe care o au. Nici nu mai vorbesc de cei care deja au familie și trebuie să o întrețină, ce poți face cu 1.000 de lei?! Se descurcă foarte greu, se chinuie și ei făcând xerox de prin cărți.

Cred că inițiativa Ministerului Sănătății de a salariza rezidenții trebuie dusă până la capăt. Nu are importanță de unde ar veni banii, însă trebuie de investit în viitorii noștri specialiști. Și așa am pierdut mulți până acum. Numai eu am avut câțiva doctoranzi foarte buni, care au plecat, din cauza salariului mic, în Franța și Germania.

Consider că trebuie să fie o conlucrare inter-ministerială, dar și alte instituții, în ceea ce privește banii pentru salarizarea rezidenților. Eu chiar aș fi de acord ca și spitalul să constribuie, dacă și alte instituții s-ar implica la remunerarea acestora. Știm că nu sunt bani, însă trebuie de găsit o formulă.

Trebuie să înțelegem că investid acum în salarizarea sau remunerarea corespunzătoare a rezidenților, prevenim corupția de mâine, din sistemul medical. Altfel spus, remunerarea acestora ar fi ca o măsură de profilaxie înpotriva luării de mită, pe viitor. Desigur că depinde și de caracterul persoanei, însă consider că dacă salariul ar fi pe măsură, mult mai puțini medici ar îndrăzni să ia bani de la pacienți. În străinătate, spre exemplu, rezidenții primesc un salariu foarte bun, dar ei și muncesc foarte mult.

Cred că dacă și la noi s-ar oferi un salariu bun, lumea ar fi dispusă și motivată să munceasă mult și calitativ.

e-sanatate.md

 

Programul de reabilitare post accident vascular cerebral este constituit din totalitatea procedeelor care ajuta la recuperarea fizica si psihica a pacientilor care au suferit un ...
Creierul este cel mai important organ din intreg organismul, responsabil pentru reglarea activitatilor autonome si procesul gandirii;
Orele indelungi petrecute in fata televizorului nu provoaca doar deficiente de vedere, ci si boli neurologice.
Amiotrofia spinală (sau atrofia musculară spinală) este o afecțiune ereditară care afectează nervii și mușchii făcând ca mușchii să devină din ce în ce mai slabi.