062001930
  medpresa@gmail.com

O fetiță de numai opt luni cu tumoare pe creier a fost salvată de la moarte de o echipă de medici moldoveni. Micuța a fost operată cu succes la începutul acestei săptămâni la Spitalul pentru copii "Valentin Ignatenco" din Capitală.

Cele cinci ore, cât a durat intervenția chirurgicală de extirpare a tumorii, li s-au părut o veșnicie părinților copilului, care așteptau cu sufletul la gură un rezultat pozitiv.

Familia Manalachi din satul Lărguţa, raionul Cantemir, are două fete. Vestea că cel mai mic copil are tumoare a venit ca un trăsnet pentru ei.

"Eram toată familia când s-a întâmplat. La cinci luni jumătate a făcut convulsii. Am făcut investigații și am descoperit boala. Simțeam că o pierdeam, nu mai aveam de așteptat", a spus mama copilului, Svetlana Manalachi.

Pentru înlăturarea tumorii, intervenția chirurgicală urma să fie efectuată peste hotare cu cel puțin 35.000 de euro, bani pe care familia nu-i are.

"Așa operație, ne dădeau toți într-o parte, spuneau că e risc mare și n-o să se apuce nimeni", a spus Svetlana Manalachi.

Până la urmă, părinții micuței și-au pus toată speranța în medicii din țara noastră, care au operat fetița gratuit. Tumoarea, care se afla pe partea stângă a creierului, a fost înlăturată cu succes. Cel care a condus echipa de medici a fost neurochirurgul Grigore Zapuhlîh.

"Am fost opt medici. Încet, atent, sub microscop s-a fragmentat această tumoare cu instrumentele moderne pe care noi le avem astăzi. S-a reușit, majoritatea tumorii 95 la sută. Părea să fie o tumoare benignă", a spus neurochirurgul Grigore Zapuhlîh.

Dacă nu era operată la timp, micuța putea să rămână paralizată.

"Sunt niște emoții de nedescris. Tremuri, plângi, aștepți să vină să-ți spună că totul a fost bine. Sunt mândră că s-a făcut totuși la noi acasa și mi-au salvat copilul", a spus mama fetiţei, Svetlana Manalachi.

Fetiţa rămâne internată în secția neurochirurgie a Spitalului pentru copii "Valentin Ignatenco" din Capitală. Viața ei este în afara oricărui pericol.

"La moment e cu dinamică pozitivă. Copilașul la treia zi a fost investigat prin tomografie computerizată. Starea copilului fără careva semne de focar. Copilașul nu face convulsii, un semn foarte bun", a spus neurochirurgul Angela Leancă

În următoarele câteva luni va urma o perioadă de recuperare, timp în care fetiţa va trebui să facă mai multe sesiuni de masaj şi exerciţii.

 publika.md

 

Boala Parkinson este adesea asociată cu simptomele motorii, cum ar fi tremurul și rigiditatea musculară, dar ceea ce nu este atât de cunoscut este faptul că aceste simptome nu ...
Tumora cerebrală este o masă de țesut sau o aglomerare de celule care se dezvoltă anormall la nivelul creierului sau în vecinătatea acestuia.
Ce reprezintă, de fapt, cafeaua pentru creier.
Tratarea şi vindecarea tumorilor cerebrale este posibilă astăzi datorită chirurgilor cu experienţă şi tehnologiei care asistă profesioniştii pe tot parcursul procesului de ...