062001930
  medpresa@gmail.com

O fetiță de numai opt luni cu tumoare pe creier a fost salvată de la moarte de o echipă de medici moldoveni. Micuța a fost operată cu succes la începutul acestei săptămâni la Spitalul pentru copii "Valentin Ignatenco" din Capitală.

Cele cinci ore, cât a durat intervenția chirurgicală de extirpare a tumorii, li s-au părut o veșnicie părinților copilului, care așteptau cu sufletul la gură un rezultat pozitiv.

Familia Manalachi din satul Lărguţa, raionul Cantemir, are două fete. Vestea că cel mai mic copil are tumoare a venit ca un trăsnet pentru ei.

"Eram toată familia când s-a întâmplat. La cinci luni jumătate a făcut convulsii. Am făcut investigații și am descoperit boala. Simțeam că o pierdeam, nu mai aveam de așteptat", a spus mama copilului, Svetlana Manalachi.

Pentru înlăturarea tumorii, intervenția chirurgicală urma să fie efectuată peste hotare cu cel puțin 35.000 de euro, bani pe care familia nu-i are.

"Așa operație, ne dădeau toți într-o parte, spuneau că e risc mare și n-o să se apuce nimeni", a spus Svetlana Manalachi.

Până la urmă, părinții micuței și-au pus toată speranța în medicii din țara noastră, care au operat fetița gratuit. Tumoarea, care se afla pe partea stângă a creierului, a fost înlăturată cu succes. Cel care a condus echipa de medici a fost neurochirurgul Grigore Zapuhlîh.

"Am fost opt medici. Încet, atent, sub microscop s-a fragmentat această tumoare cu instrumentele moderne pe care noi le avem astăzi. S-a reușit, majoritatea tumorii 95 la sută. Părea să fie o tumoare benignă", a spus neurochirurgul Grigore Zapuhlîh.

Dacă nu era operată la timp, micuța putea să rămână paralizată.

"Sunt niște emoții de nedescris. Tremuri, plângi, aștepți să vină să-ți spună că totul a fost bine. Sunt mândră că s-a făcut totuși la noi acasa și mi-au salvat copilul", a spus mama fetiţei, Svetlana Manalachi.

Fetiţa rămâne internată în secția neurochirurgie a Spitalului pentru copii "Valentin Ignatenco" din Capitală. Viața ei este în afara oricărui pericol.

"La moment e cu dinamică pozitivă. Copilașul la treia zi a fost investigat prin tomografie computerizată. Starea copilului fără careva semne de focar. Copilașul nu face convulsii, un semn foarte bun", a spus neurochirurgul Angela Leancă

În următoarele câteva luni va urma o perioadă de recuperare, timp în care fetiţa va trebui să facă mai multe sesiuni de masaj şi exerciţii.

 publika.md

 

Parkinson este o boală degenerativă a sistemului nervos central care afec- tează sistemul de motor.
Insomnia reprezintă o tulburare de somn, care se caracterizează prin incapacitatea de a adormi.
Boala Huntington (boala coreea Huntington) este o boală a sistemului nervos caracterizată prin apariţia...
Demenţa reprezintă scăderea treptată, progresivă a funcţiilor mentale cum ar fi: gândire...