062001930
  medpresa@gmail.com

Premieră medicală în Moldova! O femeie în vârstă de 72 de ani a fost operată recent pe creier prin metoda embolizării, una minim invazivă, la un spital privat din capitală. Intervenţia a fost realizată de o echipă de medici moldoveni, asistaţi de un specialist din România.

Varvara Iulic a descoperit, acum patru luni, că suferă de anevrism cerebral, o boală care împiedică circulaţia normală a sângelui. Femeia s-a adresat medicilor după ce câteva zile la rând a avut dureri insuportabile de cap şi de ochi.

"Nici nu speram să rămân în viaţă, dar vedeţi că sunt vie şi aproape perfect sănătoasă", a spus femeia.

Femeia a fost încurajată de fiica ei să accepte operaţia.

"Ne-a fost foarte greu să luăm această decizie. Am mers în alte spitale, dar nu acceptau operaţia pentru că este foarte complicată şi medicii ne-au spus că la noi nu se fac astfel de intervenţii", a menţionat Tatiana Sava.

Intervenţia, care a durat trei ore, a fost posibilă datorită tehnologiilor moderne, folosite până acum doar în spitalele din Occident.

"Printr-o puncţie a arterei se ajunge cu un cateter la acest anevrism şi cu ajutorul unei spirale care de obicei sunt din platină se introduce în anevrism şi în aşa fel el se trombozează şi se tratează", a precizat medicul neurochirurg Adrian Danu.

Intervenţia chirurgicală a costat peste 10 000 de euro. În prezent, aproximativ patru la sută din populaţie suferă de anevrism cerebral.

publika.md

Pacientul are dreptul la asistenţă medicală gratuită în volumul stabilit de legislaţie
Medicul este în drept să fie asigurat cu loc de muncă după încheierea studiilor
Medicul e obligat să respecte cu stricteţe drepturile şi interesele legitime ale pacientului
Pacientul are următoarele responsabilităţi: să aibă grijă de propria sănătate...